Детето и играта

Автор Moderator 2 16/03/2017 2 Коментар(и) За Родителите,Полезно,Любопитно,

Детето и играта

Всички знаем какво е усещането да се прибереш уморен след работа, но детето тепърва да е навлезнало в активната си фаза и да иска да играете без значение колко си изтощен. В тази статия ще разгледаме въпроса защо е толкова важно за детето да му обръщаме внимание в игрите, да се включваме в тях и да го насърчаваме да си играе. Защото за детето играта е толкова важна, колкото за нас е любовта, храната и надеждата. Играта подпомага не само физическото, но също така умственото и емоционалното развитие на децата. Играта освен, че е израз на радостта и забавлението, за децата тя е начин да развиват своята личност и позитивно отношение към себе си, както и да реализират потенциала си.

Най-голямото предимство на играта е, че тя развива  креативността и въображението на детето. Чрез нея се стимулират умения като четене, мислене, намиране на решения и подобряване на двигателните умения. Докато играят, децата се учат да разпознават емоциите си и съответно да ги контролират. Както казахме, играта за децата е като храната за нас, обаче, храна за мозъка. Чрез нея се поставя основата на учението. В зависимост от уменията, които игрите развиват, те се разделят на няколко вида.

 Функционалната игра е повтаряща се игра с различни предмети, която развива моторните и практическите умения на детето. Добри примери за подобни игри са прибиране и изваждане на различни предмети, пълнене, подреждане, игра с вода, както и игрите на открито. Функционалните игри са характерни за най-малките. Обикновено до 3-годишна възраст този вид представляват около 50% от детската игра. И въпреки, че с възрастта тя намалява, тя си остава една от най-важните. 
Детето може да играе само или заедно с други деца, като развива двигателните си умения, координацията и разбира се, много се забавлява.

Конструктивните игри са игрите, с които детето създава и решава поставени задачи или проблеми. Примери за това са всички конструктори, пъзели и различните креативни и художествени игри. Приблизително 50% от всички дейности на децата между 4 и 6 години са такива конструктивни занимания, като те продължават да бъдат много важни и през първите класове в училище. И тук децата могат да играят сами или с другарчета. Развиват се логическата мисъл, креативността, разработва се умението да взимат решения и да се решават възникнали въпроси. 

Чрез ролевите и въображаемите игри децата влизат в различни роли, трансформират се в съществуващи или измислени герои. Това отново може да бъде самостоятелна или групова игра. Тя достига своя пик при децата в по-горните групи в детската градина, предучилищната възраст и започва да намалява, когато детето стане 2-3 клас. 

Ролевата игра помага на децата да изразяват свободно емоциите си и да пресъздават събитията, които се случват в живота им и които са ги развълнували и направили впечатление. Чрез тези динамични игри те се учат да комуникират с другите, да развиват социалните си умения, практикуват езика и способността да общуват, учат се на житейски ценности и развихрят въображението си.

Игрите с предварително определени правила, като настолните игри, игрите с топка (футбол, тенис, баскетбол) или такива от типа на скачане на въже, на ластик, учене на песнички или танци. Този тип игра става основен, когато децата достигнат вече училищна възраст. Чрез игрите с правила те се учат на сътрудничество и отборна игра, взаимно разбиране, логическо мислене, честност и спазване на зададени критерии и норми.

Жълтото пате
Ако тази статия Ви хареса, можете да кликнете на някое от бутончетата по-долу и да я споделите с вашите приятели, както и да следите блога и фейсбук страницата на Детски магазини Жълтото пате за още интересни неща от нас :)

2 Коментар(и)

Анелия:
17/12/2017, 09:56:52 AM, princeskabg.com/prikazni-rokli.html
Отговори

Детската фантазия е много силна и всяка една игра става реалност. Когато хората казват че децата живеят в техен собствен свят са частично прави. Възприятията и опита им не позволяват да виждат света по начина по който го виждаме възрастните. Много полезни са игрите, които им помагат да пресъздадат приказния свят, точно затова и са толкова радостни, когато се облекат в някой костюм на принц или принцеса, за които са слушали в приказките. По друг начин казано, роклите и костюми на принцеси ги карат да доразвият представата им за света.

Колини:
31/05/2018, 03:46:09 PM, kolinishop.com
Отговори

Съгласна съм с Анелия, дори самата аз, когато бях малка, толкова се вживявах в игрите и си влизах в мой си свят, че се е случвало наистина да се разтроя или да се почувствам щастлива от нещата, които съм си измислила в самата игра.

Коментирай