Пет невероятни факта - които няма да повярвате, че са истина

Автор Moderator 2 17/02/2017 0 Коментар(и) Любопитно,

Пет невероятни факта - които няма да повярвате, че са истина

Някои факти от науките – история, география, математика и физика са толкова невероятни, че звучат налудничаво, но са абсолютна истина. В тази статия ще ви представим част от тези доказани факти като също така ще ви представим и логичното обяснение за тях. 


Бенгалски фикус – Банян

1 Бенгалски фикус – Банян. 

Дървото, към което индийците се отнасят с голямо уважение и го смятат за безсмъртно . То е символ на мъдрост и дълголетие и е неразделна част от митовете и легендите на Индия.

Дървото има клони, които се вкореняват като нови дървета.Тези корени водят до израстването на нови стволове и клони.

Бенгалският фикус има най-голямата корона. Тя достига до около 500 метра в диаметър . Дървото има обиколка от 350 метра, максимална височина от 25 метра и заема площ около 1,5 хектара. Поддържа се от въздушни корени – подпори , а стъблото на дървото съдържа каучук. Намира се в Индийската Ботаническа градина . На възраст е около 200-250 години. 

Историята на дървото датира от XIX век. През 1884 и 1886 година ураган е повредил някои израстъци и дървото е било разделено на две части. Мълния през 1925 г., е повредила основното ствол , което е наложило да бъде отрязано. Едно от най-известните дървета Банян , е дървото Sri Maha Bodhi. Намира се в Шри Ланка и е наречено Свещената смокиня.Произходът му идва от клонка, изрязана от оригиналното дърво, под което Буда е получил просветление през 6 век пр.н.е.

Поради големия брой на въздушни корени , Великият Банян прилича повече на дърво от едно дърво. В момента , Банян има 2880 въздушни корени, които достигат до земята. 


В Бангладеш живея повече хора, отколкото в Русия

2 В Бангладеш живея повече хора, отколкото в Русия.

Русия обхваща 9 часови зони и може да покрие по-голяма повърхност от Плутон като най-голямата страна в света, но малката държава Бангладеш (малко по-голяма от Ню Йорк) е с население от 156.6 милиона души. Русия има 143 500 000 души население.


 Измамник продал Айфеловата кула два пъти

3 Измамник продал Айфеловата кула два пъти!

Виктор Лустиг е един от най-изпечените лъжци в историята. Известен е като човекът, който продаде Айфеловата кула. 

Върхът в кариерата му на измамник била аферата от 1925 г. Лустиг прочел статия във вестника за това колко скъпа е поддръжката на Айфеловата кула и веднага измислил хитър план. Изпратил покани до шест търговци на метал от името на представител на правителството. Казал им, че кулата е прекалено скъпа за поддръжка и правителството е решило да я продаде.

През 1925 г. това не е звучало толкова абсурдно, колкото днес, защото не е било ясно дали Айфеловата кула ще бъде в Париж за постоянно. Лустиг завел шестимата кандидати да „инспектират" кулата с лимузина. По време на срещата той искал да установи кой от тях е най-доверчив. След огледа, търговците трябвало да напишат напишат офертите си и да ги дадат на Лустиг. Той обаче вече бил решил, коя ще е жертвата.

В крайна сметка Лустиг заминал за Виена с куфар, пълен с пари, а измаменият търговец не подал официално оплакване в полицията от срам. След няколко месеца, Лустиг се върнал в Париж и отново поканил за среща 6 търговци на метал. Този път бил разкрит преди да финализира сделката си, но успял да избяга от полицията.


Синапсите (нервните връзки) във вашия мозък са повече, отколкото звездите на небето

4 Синапсите (нервните връзки) във вашия мозък са повече, отколкото звездите на небето.

В Млечния път има около 200 милиарда звезди. В мозъка на 3-годишно дете има около 1 квадрилион синапса, а в този на възрастен, наполовина това число. Изводът е, че дори само с 500 трилиона синапса, в човешкия мозък има повече синапси, отколкото звезди в галактиката ни.


Синапсите (нервните връзки) във вашия мозък са повече, отколкото звездите на небето

5 Има изгубена атомна бомба около крайбрежието на щата Джорджия.

Към днешна дата САЩ официално признават за загубени единадесет ядрени оръжия.Според редица неправителствени организации, включително Greenpeace, в момента в целия свят остават неизвестно къде около петдесет ядрени оръжия. Това по същество е изгубен апокалипсис.


Светът около нас е постоянно развиващ се организъм. От възникването си до днес планетата Земя е претърпяла ред фантастични катаклизми, които са формирали нейния образ в момента.

Същото важи и за човечеството. От възникването на човека до наши дни човешката цивилизация съществува като динамичен конструкт, чиито възможности до голяма степен са неограничени. В тази динамична среда ние ви представихме няколко невероятни явления и факта, които се надяваме да разширят вашия светоглед. 

Вижте и втората чст на статията: "Пет невероятни факта, които няма да повярвате, че са истина (Част 2)"

Жълтото пате
Ако тази статия Ви хареса, можете да кликнете на някое от бутончетата по-долу и да я споделите с вашите приятели, както и да следите блога и фейсбук страницата на Детски магазини Жълтото пате за още интересни неща от нас :)

Коментирай