Пет невероятни факта, които няма да повярвате, че са истина (Част 2)

Автор Moderator 2 24/02/2017 0 Коментар(и) Любопитно,

Пет невероятни факта, които няма да повярвате, че са истина (Част 2)

Спомняте ли си от предишната статия бенгалския фикус – Банян, невероятния брой население в Бангладеш и измамника, който е продал Айфеловата кула два пъти? Ние от Жълтото Пате Ви представяме втора част на поредицата „Пет невероятни факта, които няма да повярвате, че са истина”.


Най-голямата пирамида в света все още е скрита под хълм в Мексико.

6 Най-голямата пирамида в света все още е скрита под хълм в Мексико.

Когато говорим за пирамиди, разбира се, че най-често се сещаме за най-голямата от известните – Голямата пирамида на фараона Хеопс, издигаща се на платото Гиза. Но е настъпил момента, да преразгледаме това схващане. Недалеч от Пуебла, четвъртият по големина град в Мексико, се оказва, че от векове е скрит пирамидален храм, който е по-огромен от Хеопсовата пирамида, а освен това разказва и завладяваща история за испанското завоюване на Южна Америка. Великата пирамида от Чолула, която за местните е известна като Тлачихуатепетъл (буквално: изкуствената планина), се издига на височина от 66 метра и в основата си е широка 450 метра. Обемът ? почти двойно превишава обема на най-голямата от трите пирамиди в Гиза. Археолозите все още не са постигнали единодушно становище по въпроса кой е построил това огромно съоръжение, но се предполага, че е съградено около 300 г. пр.н.е.


Между Северна Корея и Финдландия има само една държава.

7 Между Северна Корея и Финдландия има само една държава.

Русия споделя 10,5 мили граница по течението на река Тюмен със Северна Корея и 833 мили граница с Финландия.


 През 1986г. двама души са загинали по време на благотворително събитие в Кливланд, Охайо, заради 1,5 милиона балони, които са били пуснати в небето.

8 През 1986г. двама души са загинали по време на благотворително събитие в Кливланд, Охайо, заради 1,5 милиона балони, които са били пуснати в небето.

Фестивала на балоните през 1986г. е бил организиран за благотворително набиране на средства като идеята е била в този ден да се постави рекорд за едновременно пускане на балони. За съжаление, балоните падат обратно в града, в езерото Ери и района около него като причиняват масивни общоградски проблеми. Трагедията се случва, когато падането на балоните възпрепятства бреговата охрана на САЩ, която издирва лодка с двама души, които по-късно са намерени удавени.


Хероинът е бил използван за лекуване на детска кашлица.

9 Хероинът е бил използван за лекуване на детска кашлица.

Непрестанното кашляне на публични места се е смятало за ужасна гру¬бост през 19-ти век. Именно затова хората от онова време са се отнасяли доста сериозно към потискане¬то на кашлицата. Повече от 20 години наркотикът се предлага съвсем легално в дрогериите като ефикасно средство за потискане на кашлицата – същин¬ски божи дар за страдащите от туберкулоза. Синтезиран е през 1897 г. от химика Феликс Хофман, работещ за немската фармацевтична компания Вауег. Години наред тя рекламира хе¬роина като безопасна алтернатива на морфина. С откритието, че в действителност е в пъти по-пристрастяващ от него, е свързан един от най-срамните моменти в историята на компанията. Тя спира да произвежда хероин през 1913г., след като болниците по света се задръстват с пациенти, пристрастени към „лекарството“.


10 Парк в Австрия потъва под вода всяка пролет.

10 Парк в Австрия потъва под вода всяка пролет.

Паркът се нарича „Зеленото езеро” и се намира в пределите на Австрия. Интересното при това езеро е, че то съществува само за няколко месеца през годината. В останалото време, когато водите му достигат максимална дълбочина от 2м., територията му се използва като обществен парк, обичан от хората като място за любуване на природата и разходки.

Надяваме се, че тези факти са ви били ако не полезни, то поне интересни и забавни. Вижте и първата част на тази статия: "Пет невероятни факта - които няма да повярвате, че са истина" и не забравяйте да следите и следващите статии на Жълтото Пате! Пожелаваме Ви приятен ден!

Жълтото пате
Ако тази статия Ви хареса, можете да кликнете на някое от бутончетата по-долу и да я споделите с вашите приятели, както и да следите блога и фейсбук страницата на Детски магазини Жълтото пате за още интересни неща от нас :)

Коментирай