Зад завесите на Свети Валентин

Автор Moderator 2 12/02/2017 0 Коментар(и) Любопитно,

 Зад завесите на Свети Валентин

Може би вече имате идея как да зарадвате любимия човек с романтична вечеря и на какъв подарък да се спрете, но знаете ли че може да впечатлите половинката си и с някои интересни факти за Деня на влюбените – Свети Валентин? Съществуват забравени факти за този празник, които вероятно ще ви бъде интересно да разберете. 


 1. Свети Валентин е бил екзекутиран на 14 февруари от римския император Клавдий, защото той тайно помагал на войници да се женят. Императорът бил на мнение, че семейните войници не се бият добре и затова им забранявал да се женят.
 2. През 1537 година, английския крал Хенри официално обявява 14 февруари за празник на влюбените. Това, всъщност, е и годината, когато Свети Валентин се празнува за първи път. 
 3. Свързвайки Свети Валентин с любовта, е редно да отбележим, че най-старата оцеляла любовна поема до момента е писана на глинена плочка и датира от времето на шумерите, около 3500 г. пр.н.е.
 4. Денят на влюбените отстъпва единствено на Коледа по продажби на поздравителни картички. На този ден картички си разменят не само влюбените. Картички се дават на учителите, на мама, на съучениците, дори и на домашните любимци.
 5. Ако сте се сблъсквали повече с раздели и разводи, отколкото с хора познаващи вечната любов и успешните бракове, това може да ви развесели. Официалният световен рекорд за най-дълъг брак принадлежи на Хърбърт и Зелмура Фишър, които са били женени в продължение на общо 86 години и 290 дни преди г-н Фишер да почине.
 6. Много хора подаряват бонбони за Свети Валентин, но най-голямата кутия шоколадови бонбони е била направена във Великобритания през 2008 година. Тя е тежала 1690 кг и е имала повече от 220 000 бонбони.
 7. Червените сърца са символ на Деня на влюбените, защото в миналото хората са вярвали, че сърцето е единствената част от тялото, която може да почувства любовта. В действителност, когато египтяните мумифицирали мъртвите си, те отстранявали всички вътрешни органи без сърцето, защото вярвали, че то е единствената част от тялото, която е необходима за пътуването през вечността.
 8. Всеки цвят на розите изпратени на Свети Валентин има някакъв смисъл. Червената роза например, е средство да се изрази пламенна любов и уважение. Розовата от друга страна носи посланието „Искам да съм само сладки мисли за теб“, а бялата роза е символ на чистота и затова може да предаде съобщението „Аз съм достоен за теб“. Разбира се, важен е и броят на розите. Например, една роза означава любов от пръв поглед, 12 рози са знак за силна любов, 108 рози се препоръчват при предложение за брак, а 999 рози означават „ние винаги ще бъдем заедно“.
 9. Дантелата обикновено е част от подаръците които се разменят на Свети Валентин, но знаете ли от къде идва тази традиция? От латинското значение на думата дантела, което е примка, тоест тя ви помага да уловите сърцето на човека, към който изпитвате симпатия.
 10. Св. Валентин не е просто празник за всички влюбени. Той също така е много важен ден и за технологиите. Александър Бел подава молба за патент на телефона именно на Деня на влюбените - Свети Валентин през 1876 година.


Ние – от Жълтото Пате Ви честитим този прекрасен празник на любовта и Ви пожелаваме споделени мигове на щастие тази и още много години напред! 

 

Жълтото пате
Ако тази статия Ви хареса, можете да кликнете на някое от бутончетата по-долу и да я споделите с вашите приятели, както и да следите блога и фейсбук страницата на Детски магазини Жълтото пате за още интересни неща от нас :)

Коментирай