Честита Баба Марта! Интересни подробности за този ден

Автор Moderator 2 01/03/2017 0 Коментар(и) Любопитно,

Честита Баба Марта! Интересни подробности за този ден

Ние, от екипа на детски магазини „Жълтото пате”, най-сърдечно Ви честитим този любим български празник и Ви пожелаваме много здраве и благоденствие да ви донесе Баба Марта!

За да усетите атмосферата и духа на празника бихме искали да Ви запознаем с подробности за прекрасните традиции, които съществуват на този ден.

Знаете ли, че мартениците са балканска традиция? Не само в България празнуваме първи март, но също така го празнуват румънците, които наричат мартеничките мърцишор. Празника е известен също така в Молдова, Албания, Македония, както и в Северна Гърция.

Чудели ли сте се откъде идва този празник? Баба Марта е образ от българския традиционен фолклор. Празника води началото си от езическата история на Балканите. Усуканите бели и червени конци са символ на много елински и тракийски традиции. Вярвало се е, че червения цвят ни защитава от уроки, а белия ни носи здраве и щастие. Червеното е символ на кръвта, а бялото на снега. Традицията повелява най-възрастната жена в къщата да закичи децата с бели и червени конци. Материала от който са се правили мартеничките тогава е бил предимно вълна.

Мартеницата в елинската култура е била предвестник на пролетта. Носи се, докато не видим щъркел. След като видим щъркел трябва да я закачим на първото цъфнало дръвче. В случай, че не успеете да видите щъркел, то тогава я закачете на цъфнало дръвче или я сложте под камък при настъпването на пролетта. Вярва се, че ако под камъка, под който сте я сложили има мравки, то тогава годината ще бъде плодородна.

Интересно е, че има райони в България, където освен бял и червен конец, се слага и син в мартениците. През 2011г. търсачката Гугъл също бе с мартеничка – логото и беше оформено с бели и червени конци, в чийто край имаше пискюли. Също така, не забравяйте да си запазите мартеничка от тази година, защото билките, които се събират на Еньовден е добре да се завързват с мартеничка. А ако имате домашен любимец – не забравяйте да му вържете мартеничка за здраве! Виждайте се с близките си днес, защото поверието гласи, че мартеничките носят здраве само ако са подарени от близки хора!

Много често мартениците се плетат под формата на Пижо и Пенда. Вероятно сте се питали защо. В края на тази статия Ви представяме легендата за Пижо и Пенда:

„Имало едно време преди много лета нейде в родопите един мъж и една жена! Те много искали да си имат дете, но някак си все не ставало! Един ден, към края на лятото, когато мъжът събирал посевите, покрай дома им минала една старица. Прегърбена, мръсна, зловеща. Тя се подпряла на портата и почукала. Жената отворила, в първия момент се стреснала, но поканила старицата! Нагостила я, напоила я и тогава старицата промълвила с дрезгав и леко страховит глас!

- Виждам в очите ти дъще, нещастна си! Нямаш челяд! Какво ли не си опитвала…
Мога да ти помогна…
- Да… Да… да… Какво трябва да направя? Бих направила всичко… отвърнала жената
- Ще ти дам тази торбичка, сложи я под леглото и когато полумесеца се напълни, се усамоти с мъжът ти

Жената не могла да повярва
- Дъще! - каза старицата - Ти ще родиш близнаци Момиче бяло като сняг и момче румено червено! Наречи ги Пижо и Пенда!
Жената била онемяла, само кимала с глава, толкова години не са имали деца а сега дори близнаци… 
Старата дама продължила:
- Когато навършат 16 години аз ще дойда и ще отведа Пенда с мен!

Жената изобщо не чувала вече старицата, тя била изпаднала в еуфория а и като гледала старицата едва ли тя би доживяла толкоз че да отведе момичето. Съгласила се. Взела торбичката приготвила на старицата храна и вода за из път и я изпратила по живо по здраво.
Мъжът се върнал вечерта капнал от умора, жена му сложила масата и докато вечеряли тя споделила със съпруга си тайната! Спестила му само това че на шестнадесетия рожден ден старицата ще дойде да вземе момичето!


Когато луната изпълнила цялото си величие, съпрузите изпълнили заръката на старицата!
Изминали много слънца и девет пълни луни… 
Станало така както предрекла старата жена…
Една Мартенска сутрин се родили две прекрасни деца момиче и момче… Нарекли ги Пенда и Пижо, както било предречено!
Пижо имал алено червени бузки и растял голям юнак!
Пенда била снежно бяла красавица, най-красива в цяло село!

Двамата били неразделни, Пижо винаги помагал на сестра си и много я обичал!
Пенда била първа в учението, тя също обичала брат си много!
Пижо винаги защитавал сестра си, заклел и се че никога няма да позволи на някои да я нарани!

Така годините си минавали, Майката на Пижо и Пенда дори забравила за обещанието дадено на старицата. Цялото семейство били много щастливи!
Така безгрижно отминали 16 лета! Била люта, много студена и дълга зима! Всички очаквали с нетърпение пролетта!
Ден преди да навършат 16 години, докато Пижо се връщал от гората за дърва видял един търговец и от него купил кутийка с чудни сини маниста за подарък на Пенда! Трагнал си, но по едно време се обърнал, търговеца бил изчезнал в мъглата…..

На сутринта Пижо станал рано да подготви подаръка си за своята любима сестра и да я изненада!
Тя се била облякла в най-бялата си рокля, била като сияйно слънце и много се зарадвала на този герлянд от сини маниста, който и подарил Пижо, и побързала да си го сложи на врата!
В този момент на портата се появила старицата, когато майката я видяла краката и се подкосили. Старицата идвала да вземе Пенда!

Жената извикала 
- Не, не не мога да ти я дам! Върви си! Пенда скрий се! - и блъснала старицата
Старицата вдигнала ръка… в този момент излезли Пижо и Пенда и видяли как старата жена превръща майка им в едно голямо вишнево дърво!
Пижо се затичал, но в този момент чул как сестра му се строполила на земята, старицата била отнела живота и…
Тогава Пижо тръгнал след старицата умолявайки я
- Моля те върни поне сестра ми! Моля те… За нея бих дал живота си

Но старицата не спирала… Пижо не се отказвал. Бил решен да я следва дори на края на света… въпреки че Пижо изпитвал страх от старицата, тя не била на себе си, в един момент се смеела, в друг плачела, може би за стореното от нея, после пак се смеела, бесувала, плачела и пак се смеела… но Пижо продължавал да я умолява и да я следва… 
След известно време старицата склонила и казала
- Ти Пижо наистина обичаш много сестра си, ще направя така че да сте живи заедно, завинаги и всички да се прекланят пред братскo-сестринката ви обич, но трябжа с крувта си да обгърнеш тялото на своята сестра

Пижо се върнал, целунал сестра си за последно, пложил я до вишневото дърво/ тяхната майка/ и с последния си дъх прегърнал сестра си… 
В този момент на покрива на къщата им кацнал прекрасен щъркел…

Привечер, когато бащата се върнал от работа видял едно високо стройно напъпило вишнево дърво, на комина на къщата гнездеше двойка щъркели. Когато бащата отворил портата на първия клон на вишневото дърво висели вързани за клона вплетени, пресукани бели и червени конци, а по средата едно синьо манисто.”

Жълтото пате
Ако тази статия Ви хареса, можете да кликнете на някое от бутончетата по-долу и да я споделите с вашите приятели, както и да следите блога и фейсбук страницата на Детски магазини Жълтото пате за още интересни неща от нас :)

Коментирай